Uriah Heep in Holland

May 8th Bergen op Zoom & Tilburg
May 9th Zaandam

Review of The Tilburg Gig May 8th 2001

 

 

Hardrock uit hippietijdperk door Uriah Heep
Door Inge Lepelaars, foto's Ruud Verhalle

Vroeger was lang haar de dress code voor het publiek van de hardrockband Uriah Heep, vandaag de dag heeft de staart opvallend vaak en noodgedwongen plaatsgemaakt voor een kalende kop. En ook aan de twee kinderen die het hele optreden lang braaf op het podium zitten is te zien dat het publiek vooral van middelbare leeftijd is – paps en mams hebben geen oppas kunnen vinden, maar willen toch ook niet het optreden van hun idolen van vroeger missen.

Prima oplossing, de band en met name zanger Bernie Shaw (hét stereotype van een oude rocker: dun, blond lang haar, zwarte leren broek, laarzen) is het eens met de ‘ oude-jongens-krentenbrood-sfeer’. De kinderen krijgen in ieder geval op het einde van het concert, dat 8 mei jongstleden in de grote zaal van 013 in Tilburg plaatsvond, een gesigneerd cd’tje mee naar huis. Dat waarschijnlijk meteen in de muziekverzameling van de ouders belandt, maar goed.

Uriah Heep stond aan de wieg van de hardrock en werd aan het einde van de jaren zestig bekend door de hit ‘ Easy Livin’’. Dat is met name een van de nummers waarop het publiek zit te wachten en het wordt het toetje van een alleraardigst concert. ‘Dertig jaar rocklegende’, ‘vergane glorie’ en ‘het jongste bandlid is 85 jaar’ zijn uitspraken die rondwaren in 013 (met negenhonderd mensen publiek, vooral mannen). Veel echte fans, ook uit het buitenland, hebben de weg naar Tilburg gevonden. Het deert hen niet dat de band sinds de oprichting al aan de veertiende (!) line up bezig is. Ze zijn vooral blij dat ze nog eens wat horen van Uriah Heep, dat in Europa rondtrekt met de Future Echoes European Tour 2001.

Dat hardrock geen herrie hoeft te zijn, daarvan is de vijfkoppige band het levende bewijs. Met ‘Sea of light’ levert de band het mooiste nummer van de avond af. De vriendengroep grapt een stukje klassiek door een van de toegiften en sluit af met een onmiskenbaar Amerikaans deuntje: ‘Land of hope and glory’. Het lukt zanger Shaw om een goed contact te krijgen met het publiek, dat nog maar eens een pintje achterover gooit en zich vooral niet té druk maakt. Maar goed ook, want dat kunnen de bierbuikjes echt niet meer hebben.

 

Back

 

Back to the Holland 2001 Picture Page