Helemaal gek van 'Joeraja Hiep'

Zo moet hardrock klinken 

 

Source:Brabants Nieuwsblad The Netherlands

Helemaal gek van 'Joeraja Hiep'

Door Willem Jongeneelen

04 mei 2001, BERGEN OP ZOOM - 

Je hebt fans en fans. Maar er bestaat ook nog zoiets als een -overtreffende trap. In Bergen op Zoom woont er zo -eentje. Vanaf 1973 is hij helemaal mesjokke van de Engelse hardrockband Uriah Heep en hij is een echte volhouder.


Na het volplakken van plakboeken, het verzamelen van fanclubbladen en alle lp's en cd's en het bezoeken van optredens overal ter wereld is de nu 43-jarige patiëntencoördinator uit ziekenhuis Lievensberg wel erg dicht bij zijn al dertig jaar actieve helden gekomen. Momenteel runt hij hun officiële Nederlandse en Europese website en wie nu de nieuwe dubbele live-cd van Heep koopt leest bij de bedankjes op de hoes ook werkelijk zijn naam: Louis Rentrop.

Tijdens onze eerste ontmoeting schreeuwde de tekst Uriah Who? vanaf de voorkant van zijn T-shirt mij al tegemoet. De achterkant bracht uitkomst: Uriah Fucking Heep That's Who! Hij mag dan al jaren gek zijn van de band die zijn leven in 1973 drastisch wijzigde, een zonderling is hij niet. Hij is gelukkig getrouwd, heeft twee dotten van kinderen, een leuke baan en probeert daarnaast ook geregeld ruim 42 kilometer hard te lopen. Hij koopt ook gewoon geregeld andere muziek: Tourist van St. Germain vindt hij ook lekker swingen.

Fanclubblad

Maar praat drie minuten met de man en het woord Heep is al vijftien keer voorbij gekomen. De zolder van zijn woning op de Bergse Plaat is omgetoverd tot werkkamer, waar werkelijk alles aan Heep herinnert. Vinyl, cd's, posters, concertkaartjes en een stapel van het fanclubblad Joeraja Hiep.

Ook zijn computer ademt Heep. Dagelijks checkt hij hoeveel mensen zijn website bezoeken. Het zijn er inmiddels ruim 450.000. "En er komen er zo'n duizend per dag, vanuit de hele wereld, bij! Heep maakt niet alleen fantastische muziek, ja, nog steeds, Heep verbroedert ook. Ik heb regelmatig contact met fans, en die komen echt uit de vreemdste uithoeken. Onlangs kreeg ik van een fan uit Japan nog een illegale live-cd opgestuurd met opnamen van een concert in Zaandam. Ik ben er zelf ook nog op te horen. Ter gelegenheid van hun dertigjarige bestaan hebben we op het podium een taart aangeboden en Happy Birthday gezongen. Maf, hè? Dat komt dan via Japan naar me toe!"

De Kopermolen

De liefde voor de groep die zich naar een karakter uit de roman David Copperfield van Charles Dickens vernoemde, begon voor Rentrop in 1973 in café De Kopermolen in Fijnaart. "Op zaterdagavond met de brommer naar 'De Fendert'. Ik woonde destijds in Willemstad, maar in De Kopermolen trad toen elk weekend een live band op. Coverbands weliswaar, maar toch. Een ervan staat me nog op het netvlies: Dalic Control. Nee, nooit meer iets van gehoord. Maar toen speelden ze lekkere ruige hardrock. Voor die tijd dan toch. Born To Be Wild van Steppenwolf, van die dingen. Ook speelden ze steevast een aantal songs van Uriah Heep. Easy Livin', bijvoorbeeld. Daar was ik meteen kapot van. Ik had er eigenlijk geen geld voor toen, maar toch reed die brommer niet lang daarna richting Muziek 2000 in Roosendaal om mijn eerste lp van Uriah Heep aan te laten schaffen: Look At Yourself. Ook ging ik regelmatig op zoek naar plaatjes in Rotterdam. Eerst struinde ik daar alle muziekbladen af of ze niet per ongeluk een paar regels aan Heep hadden gewijd. Ook zag ik tot mijn grote schrik daar een etalage van platenzaak Capi-lux op het Zuidplein met alleen maar Heep-albums. Schitterend vond ik dat. Wist ik toen veel dat dat was omdat de groep die week in Ahoy optrad?"

Tijdens de meest succesvolle periode van de band, de eerste helft van de jaren zeventig, zag hij de band niet optreden. Later des te meer. Alleen niet toen de groep in 1995 bijna in zijn achtertuin, een feesttent in Huijbergen, optrad. Zijn vrouw had al een vakantie geboekt naar de Canarische Eilanden en op een huwelijkscrisis liet hij het niet uitlopen. Later heeft hij de schade ruimschoots ingehaald. Of er nu een Heep-convention in South Carolina wordt gehouden of live-opnamen gemaakt worden in Londen, Rentrop is erbij.

Louis heeft een hekel aan mensen die denken dat Heep alleen teert op oude roem. "Natuurlijk snap ik wel dat de meeste mensen alleen de meest bekende songs uit de jaren zeventig kennen. Ook al zitten er nu nog slechts twee bandleden uit die periode in de groep, gitarist en oprichter Mick Box maakt nog steeds erg goede muziek. Daarom ben ik ook heel blij dat de laatste cd van de groep deze maand ook weer hele positieve recensies krijgt in zowel Aardschok, Aloha als Oor."

't Slik

Tijdens een latere ontmoeting met Rentrop heeft het bier reeds zijn werk gedaan. Een laat bezoek aan karaoke-café 't Slik in Bergen op Zoom toont ook zijn zangkwaliteiten. Zonder ook maar een spatje schaamte brengt hij een soms niet al te valse versie van de hit Gypsy. Dwars door de echte leadzang heen, want een instrumentale karaoke-versie is uiteraard niet voorradig. Het langgerekte, rustige tussenstuk wordt opgesierd met moppen uit Jiskefet. Ook die imitatie gaat hem goed af. Maar de grootste verrassing volgt nog. Rentrop heeft de groep bestookt met mailtjes en Mick Box geeft uiteindelijk zijn ja-woord: de band komt tijdens hun kleine toer door Nederland voor een bezoek over naar zijn woonplaats. Hij belooft dat zijn groep een signeersessie en een akoestisch optreden zal geven in cd-zaak De Waterput aldaar.

Warm onthaal

Dinsdag 8 mei staat reeds dik omcirkeld in zijn agenda. "En om er zeker van te zijn dat ze ook echt komen, ga ik ze zelf in Tilburg, waar ze 's middags eerst soundchecken, ophalen. Desnoods zorg ik voor een politie-escorte. Ik hoop dat ze een warm onthaal krijgen."

Uriah Heep treedt dinsdag 8 mei omstreeks 17.30 uur op in cd-zaak De Waterput in Bergen op Zoom.

 

Zo moet hardrock klinken 

Door Willem Jongeneelen 

04 mei 2001, 

Exact dertig jaar geleden debuteerde de Britse hardrockband Uriah Heep met 'Very 'Eavy... Very 'Umble'. Recente albums laten horen dat gitarist Mick Box het vuur van zijn band nog steeds brandende houdt. Uriah Heep is meer dan een grijs verleden en zeker geen persiflage op een rockband. Met optredens dezer dagen in Brabant zullen ze dat wederom proberen te bewijzen. De haren zijn wat dunner, de buiken wat ronder. 

Natuurlijk hoeft een groep die ruim dertig miljoen platen verkocht eigenlijk niets meer te bewijzen. Het is een niet te stoppen passie voor muziek die ervoor zorgt dat Mick Box (54) meer wil zijn dan lid van een groep waarvan soms de songs Gypsy, Easy Livin' en Return To Fantasy de Arbeidsvitaminen halen. Hij heeft niet het oudste maar wel het mooiste beroep van de wereld. 

De dag na weer een turbulent optreden in München met de groep Survivor in het voorprogramma haalt hij fris en onvermoeibaar het cliché nog maar eens naar boven. "Wat is er mooier dan van je hobby je beroep maken? En je komt nog eens ergens. Echt, ik heb dankzij mijn muziek heel veel van de wereld gezien en op de meest exotische plaatsen mogen optreden. We zijn apetrots op wat we bereikt hebben, maar de enige manier om in de muziekbusiness te overleven is vooruit blijven kijken." Uriah Heep kent na vele bezettingsproblemen en een aantal rock'n'roll-doden momenteel de langst durende bezetting ooit. Naast Box en drummer Lee Kerslake van het eerste uur, bestaat de groep uit bassist Trevor Bolder (ten tijde van Ziggy Stardust nog actief bij David Bowie), toetsenist Phil Lanzon en zanger Bernie Shaw. 

Al ruim zijn halve carrière schuiven deze heren bij Box aan in de tourbus. Succesvol Het bleek niet gemakkelijk mensen te vinden die dezelfde drive bezitten als Box zelf. Na de zeer succesvol verlopen periode in de beginjaren zeventig (tien albums in amper vijf jaar tijd) leek de groep in de jaren tachtig even van de aardbol verdwenen te zijn. Niets bleek echter minder waar. Box: "Het was misschien voor Europa niet onze meest succesvolle bezetting, we zaten in die periode wél bijna continu aan de andere kant van de wereld. Lange tournees door The States, Maleisië, Indonesië, Australië, het kon niet op. In 1985 zag ik Bernie Shaw optreden met zijn band Stratus in de Londense Marquee. Ik hoorde zijn stem, zijn harmonieën. Ik hoorde dat zijn uithalen perfect bij die van mij zouden passen. Hém wilde ik hebben als zanger. Na het optreden ben ik de kleedkamer ingegaan, we zijn cognac gaan drinken en 's ochtends werd ik onder zijn nachtkastje wakker, geloof ik. 

De auditie duurde kort. Het klikte meteen." De oude klassiekers van Heep zijn voor veel liefhebbers het schoolvoorbeeld van hoe hardrock met een licht symfonisch randje toen, maar ook nu nog moet klinken. De door Shaw de hemel ingezongen studioalbums Sea Of Light ('95) en Sonic Origami ('98) en de onlangs verschenen dubbele live-cd Future Echoes Of The Past zijn daar het beste bewijs voor. Laatstgenoemde bevat een uitgebalanceerde mix van oud en nieuw werk. Box: "Wij zijn niet zo'n groep die het eigen verleden verloochent. Wij vinden het geweldig om die oude songs nog te spelen. De reactie is iedere avond anders. Niet één publiek is hetzelfde. Dat houdt ons fris." Momenteel heeft de groep het erg druk. 

Ter promotie van hun live-cd en de dvd The Legend Continues (A Celebration Of Thirty Years In Rock) heeft de groep in maart, samen met Nazareth, een uitverkochte reeks concerten in Engeland gegeven; de hele maand april werd met Survivor en soms ook Slade Duitsland doorkruist. Box vindt het leuk dat een groot gedeelte van het publiek dat op het oude werk afkomt ook de nieuwe songs erg weet te waarderen. 

"Alles is een kwestie van tijd. Over een aantal jaren zal ook dat nieuwe werk door de fans als klassiek gezien worden. Het is belangrijk dat je werk relevant blijft." In Londen werd in maart een tentoonstelling geopend met het werk van Roger Dean, de kunstenaar die in het verleden verantwoordelijk was voor een aantal monumentale hoezen van de groep, zoals die van Demons & Wizards en Sea Of Light. De samenwerking met Dean krijgt een vervolg op de hoes van de deze zomer te verschijnen 'unplugged' cd Acoustically Driven. 

"Voor Dean geldt een beetje hetzelfde als voor onszelf. Zijn oude werk wordt nog altijd prachtig gevonden, maar ook zijn nieuwe werk is nog steeds relevant. Zijn kunst past ook erg goed bij onze muziek. Ik bespeur er altijd iets positiefs, iets dromerigs in. Hij kijkt niet naar de donkere kanten van het leven. Dat bevalt me." Folkinvloeden Op het album Acoustically Driven werkt Heep met een klassiek muziekensemble en zijn er gastbijdragen van onder meer Ian Anderson, voorman van de sinds jaar en dag bevriende band Jethro Tull. 

Opvallend zijn de folkinvloeden. "Hallo, wij zijn kinderen uit de jaren zestig, hoor. We hebben die beweging destijds van heel nabij meegemaakt. Heep heeft ook altijd wel een folkkant gehad. Onze nieuwe single Come Away Melinda is ook een folky anti-oorlogsong. Oorspronkelijk stond het nummer op Very 'Eavy... Very 'Umble. Ook daarop was te horen dat Heep een heavy kant had en een softe, harmonieuze kant. De power heeft het qua bekendheid altijd gewonnen van die andere kant, maar met Acoustically Driven rekenen we daar mooi mee af." Gedrevenheid Volgende week geeft de band die in 1976 nog op het hoofdpodium van Pinkpop mocht klimmen concerten in Tilburg en Zaandam. 

Ook zal de groep een uniek optreden verzorgen in cd-winkel De Waterput in Bergen op Zoom, niet toevallig de woonplaats van fan en webmaster van de Heepsite op internet, Louis Rentrop. Mick Box roemt de enorme gedrevenheid van Rentrop. "Het is werkelijk fantastisch en uitermate strelend mensen te ontmoeten die even enthousiast zijn over onze muziek dan wijzelf. Daarnaast weet Louis evenveel over onze muziek als wij. Dat is echt uniek. Louis is ook een geweldig positief mens met veel humor. Hij ziet altijd de positieve kanten van het leven. Het is met hem niet alleen fijn om over muziek te praten, ook zijn levensfilosofie past perfect bij die van ons. De website die hij over Heep onderhoudt is fantastisch. Internet is een geweldig medium. 

Je kunt heel direct nauw in contact komen met fans. Ook promotioneel is het voor een classic rockband als Heep, die in de andere media nog wel eens vergeten wordt, inmiddels van levensbelang. Vroeger waren we volledig afhankelijk van de promotie van platenmaatschappijen. Nu hebben we zelf alles veel meer in de hand. Zo houden wij voeling met de fans, en kunnen wij nog meer voor hen betekenen. Gisteren speelden we in München, vandaag staan de foto's en de recensies al op het net. Fantastisch." 

"We gaan daarom graag bij Louis in Bergen op Zoom langs. Een optreden in een winkel hebben we nog nooit eerder gedaan. Wel veel akoestische radiosessies. Ik moet wel altijd de stem van Bernie een beetje bewaken voor overbelasting. De instore komt op het einde van de tour, dus voor Bergen op Zoom maken we graag een uitzondering. Louis heeft ons daar een mooie ontvangst beloofd. 

Ik vertrouw blind op hem!" Uriah Heep - speelt dinsdag 8 mei omstreeks 17.30 uur in De Waterput te Bergen op Zoom en om 21.30 uur in 013 te Tilburg. Woensdag 9 mei speelt de groep nog in De Kade te Zaandam. - info over Heep is te vinden op http://www.uriahheepholland.com